Η Κυβερνητική αδράνεια καταδικάζει 60.000 ανέργους

Η Κυβερνητική αδράνεια καταδικάζει 60.000 ανέργους

Αρ. Πρωτ. 12701/08.03.2011

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Η αναλγησία και η αδιαφορία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον κρίσιμο τομέα της εργασίας δεν έχει τέλος. Ενώ τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, ενώ η ανεργία προσεγγίζει το 15% και ενώ έχουν βρεθεί τα κονδύλια για πρόσληψη έως και 60.000 ανέργων, που μπορούν να εργαστούν προσωρινά σε θέσεις κοινωνικής εργασίας, εντούτοις το πρόγραμμα δεν προχωρά με κίνδυνο να χαθούν ακόμα και πόροι. Η απαγόρευση των προσλήψεων και η αρχή «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» γιγαντώνει το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη παρέμβαση μπορεί να σημαίνει τη συγκράτηση του υψηλού ρυθμού αύξησης της ανεργίας.

Παρόλα αυτά, όμως, η Κυβέρνηση αρκείται στην απραξία της. Τα κονδύλια για την πρόσληψη έως και 60.000  ανέργων θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από δυο επιχειρησιακά προγράμματα, το «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και το «Αποθεματικό Απροβλέπτων», ενώ το κόστος ασφάλισης να αφαιρεθεί από τις οφειλές του ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ.  Ενώ, λοιπόν, τα αναγκαία κονδύλια υπάρχουν, το πρόγραμμα δεν προχωρά, λόγω του περιορισμού των προσλήψεων που επέβαλε η Κυβέρνηση του Μνημονίου. Έτσι, εδώ και έναν μήνα είναι έτοιμο και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 5.000 ηλικιωμένων (άνω των 55 ετών) ανέργων σε δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει ΦΕΚ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να εγκαταλείψουν τις ενδοκυβερνητικές διαμάχες και να ξεμπλοκάρουν το πρόγραμμα, που θα δώσει ανάσα σε 60.000 ανέργους;

Απαντήσεις Υπουργείων